Aangezien een architect dé spilfiguur wordt in jouw bouwplannen, is de keuze voor de juiste architect een zeer belangrijke stap en is een architect offerte opvragen de eerste stap. Wij helpen je een doordachte keuze maken. Waar moet je op letten bij het vinden van een geschikte architect en het opvragen van een architect offerte?

Regio

Hou rekening met waar de architect woon- en/of werkzaam is. Als je architect in jouw buurt woont, is het makkelijker om eens binnen te springen als je met vragen zit. Hij kan ook sneller op de werf zijn voor de verplichte controles of als er eens een probleem mocht opduiken. Een ander voordeel is dat de architect de regio kent en weet welke plaatselijke aannemers goed werk leveren. Ook kan de prijs van de Architect offerte lager zijn omdat hij geen reiskosten hoef te rekenen. Daarnaast kan bij het opvragen van een Architect offerte ook handig zijn dat je een idee hebt van de bouwstijl. Sommige architecten zijn echte all-rounders, anderen hebben echter een specialiteit. Zo zijn er architecten die zich hebben toegelegd op een bepaalde bouwstijl of bouwmethode, renovaties of het bouwen van lage-energiewoningen of passiefhuizen.  Dat kan ook erg veschillende in de prijs voor de Architect offerte. 

Referenties wijzen de weg

Op basis van referenties kan je meestal goed inschatten wat je van een architect mag verwachten. Informeer je daarom bij familie, vrienden en kennissen: misschien hebben zij wel goede ervaringen of positieve dingen gehoord over een bepaalde architect? Doorblader tijdschriften en andere publicaties. Op die manier kan je een selectie maken van architecten waarvan je een Architect offerte wilt opvragen. Daarna kan je een verkennend gesprek aangaan en kan de

architect kan je zijn opvattingen over het beroep toelichten, referenties tonen en zijn manier van werken omschrijven.