Badkamer Web
Image default
Woningen

Badkamer aarden

Aarding in de badkamer, ook wel potentiaalvereffening genoemd, is verplicht. Een badkamer is een vochtige ruimte waar veel water gebruikt wordt. Water is een goede elektrische geleider. Wanneer de badkamer niet goed geaard is kun je geëlektrocuteerd worden, bijvoorbeeld als je in een bad gevuld met water stapt of als je meerdere metalen voorwerpen in de badkamer tegelijk aanraakt. Met aarding, oftewel potentiaalvereffening worden alle metalen voorwerpen voorzien van hetzelfde elektrische potentiaal. Dit zorgt ervoor dat spanningsverschillen verdwijnen en er geen elektrische spanning meer tussen de apparaten heerst. 

Welke voorwerpen moeten er geaard worden in de badkamer?

Alle onderdelen die stroom kunnen geleiden moeten worden geaard. De volgende voorwerpen moeten altijd geaard worden in de badkamer:

  • De metalen waterleiding

  • De metalen douchebak en badkuip

  • De metalen doucheput in een (betonnen) vloer

  • De badkamervloer 

  • De (design)radiator

  • Stopcontacten

  • Metalen wanden en metalen frames van (voorzet)wanden

Metalen voorwerpen hoeven alleen geaard te worden als ze niet alleen in aanraking komen met kunstof. Een metalen doucheput in een kunststof douchebak hoeft niet geaard te worden omdat kunststof niet geleid. 

Hoe kun je de voorwerpen in de badkamer aarden?

De badkamervloer kan door middel van een aardmat geaard worden. De metalen doucheput die niet in aanraking komt met kunststof dient door middel van een geïntegreerde klem geaard te worden. De stopcontacten mogen alleen geplaatst worden op minimaal 61 cm afstand van de wastafel, douche of bad. Daarnaast moet de stroomgroep beveiligt worden met een differentieelschakelaar van 30mA. De (design)radiator moet geaard worden door middel van een radiatorklem of designradiatorklem.

https://www.bliksembeveiligingshop.nl/webshop/aardingsmaterialen/aardblokjes_en_radiatorklemmen