Badkamer Web
Image default
Woning en Tuin

Wat doet een luchtontvochtiger?

Om vochtige ruimtes droog te krijgen is luchten erg belangrijk. Laat de ramen gerust een uur openstaan om de ruimte droog te krijgen. Maar niet iedere ruimte leent zich hiervoor, zoals in kelders bijvoorbeeld. Ook oude woningen, met houten vloeren en slechte isolatie kunnen klam aanvoelen. Hier moet veel gestookt of gelucht worden. 

Wie in een woning woont of over een ruimte (garage, bijgebouw) beschikt waar het vaak vochtig is kan ook de mogelijkheid overwegen een luchtontvochtiger te kopen

Vochtige lucht wordt ontvochtigd

De luchtontvochtiger zuigt de vochtige lucht op, condenseert het vocht waarna dit wordt opgevangen dan wel afgevoerd wordt en blaast droge lucht terug de kamer in. Het ontvochtigen van ruimtes via een ontvochtiger is een relatief voordelige methode om een ruimte te ontvochtigen. Verwarmen (‘droog stoken’) is namelijk een stuk duurder. 

Lucht voelt koeler aan

De luchtontvochtiger lijkt op een airconditioner, met het verschil dat de luchtontvochtiger alleen ontvochtigt en dus niet verwarmt of koelt. Toch, en dat moet gezegd worden, voelt de lucht koeler aan zodra deze ontvochtigd wordt. In de zomer zal een ruimte koeler aanvoelen tijdens het ontvochtigen, terwijl de temperatuur niet daalt. 

Naast het ontvochtigen van de binnenlucht zuigt de ontvochtiger eveneens kleine stofdeeltjes op, waardoor de lucht ook nog eens schoner wordt. Wie de binnenlucht werkelijk volledig van zwevende deeltjes (stof, virussen etc) wil ontdoen koopt daarbij een ionisator. 

Betere luchtkoelers

Het is lastig te bepalen wat de beste luchtontvochtigers zijn, daarom treft u hier een overzicht van de beste luchtkoelers. Wat doen zij en vooral: welk prijskaartje hangt hieraan? 

https://www.klimaatbeheersinginhuis.nl/luchtontvochtiger-kopen/

Gerelateerde artikelen

Welke tegels kies je voor een badkamer?

Badkamertegels; de meest gestelde vragen

Help! Een lekkage tijdens lockdown