Badkamer Web
Image default
Dienstverlening

Identificatie en oplossing van kortsluiting

 

Elektrische kortsluitingen zijn een van de meest frustrerende problemen waar een elektricien mee te maken kan krijgen. Ze zijn ook een van de gevaarlijkste, want ze kunnen leiden tot brand en andere ernstige verwondingen. In deze blogpost bespreken we hoe we kortsluitingen kunnen identificeren en oplossen.

Wat is een kortsluiting?

Een kortsluiting is een elektrische stroom die door een pad van de minste weerstand loopt. Dit kan gebeuren wanneer twee draden elkaar raken, of wanneer een draad een metalen oppervlak raakt. De resulterende stroom kan vonken, brand en schade aan elektrische apparatuur veroorzaken. In dat geval wil je met elektricien met spoed inschakelen. Alleen, wat kun je nu zelf doen?

1. Controleer op doorgebrande zekeringen of doorgeslagen stroomonderbrekers 

Het eerste wat je moet doen als je een kortsluiting vermoedt is controleren op doorgeslagen zekeringen of doorgeslagen automaten. Als je een van deze vindt, is dat een goede aanwijzing dat er kortsluiting is ontstaan. Om het probleem op te lossen vervang je gewoon de zekering of reset je de stroomonderbreker. 

2. Let op tekenen van verbranding of verkoling 

Een ander teken van kortsluiting is verbranding of verkoling rond draden of andere elektrische onderdelen. Als je tekenen van verbranding of verkoling ziet, betekent dit dat er een te grote hoeveelheid stroom door het gebied loopt en dat je actie moet ondernemen om het probleem op te lossen. 

3. Gebruik een multimeter om de continuïteit te testen 

Een multimeter is een handig instrument waarmee je de continuïteit van een elektrisch circuit kunt testen. Om een multimeter te gebruiken om een kortsluiting te testen, sluit je gewoon de draden aan op de twee punten in het circuit waar je vermoedt dat de kortsluiting optreedt en zet je de multimeter aan. Als de waarde op de multimeter nul is, is er geen continuïteit en dus geen kortsluiting. Is er wel continuïteit, dan is er kortsluiting en moet je maatregelen nemen om die op te lossen. 

Als je een van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een elektricien met spoed je bedrading te laten inspecteren. Het negeren van het probleem kan leiden tot ernstiger problemen, zoals brand. Op basis van de inspectie zal je elektricien kunnen bepalen of je wel of geen kortsluiting hebt. Als hij vaststelt dat je inderdaad kortsluiting hebt, dan zal hij het probleem oplossen.

Hoe los je een kortsluiting op?

Er zijn verschillende manieren om een kortsluiting op te lossen

  • Beschadigde bedrading vervangen

  • Beschadigde elektrische apparatuur repareren of vervangen

  • De route van de bedrading veranderen zodat deze geen metalen oppervlakken raakt

Zodra de elektricien het probleem heeft opgelost, zal hij je bedrading testen om er zeker van te zijn dat de kortsluiting verholpen is. Hij zal je ook informatie geven over hoe je in de toekomst kortsluiting kunt voorkomen. Door hun advies op te volgen kun je helpen je huis of kantoor te beschermen tegen elektrische branden.

Schakel een elektricien met spoed in tijdens kortsluiting

Kortsluiting kan gevaarlijk zijn en grote schade veroorzaken aan apparatuur. Daarom is het belangrijk om kortsluitingen snel te herkennen en daarop te reageren door met spoed een elektricien in te schakelen. Door dit te doen kun je snel kortsluitingen opsporen en verhelpen zodat je apparatuur veilig blijft. Neem vandaag nog contact op met https://electricity24.nl/elektricien voor elektrische hulp met spoed!