appartement te koop

Toen u met een hypotheek een eigen huis kocht of bouwde, kreeg u tot voor kort belastingvoordeel in de vorm van woonsubsidie. Tot voor kort, want na Brussel trekt Vlaanderen binnenkort – vanaf 1 januari 2020 – huisvestingssubsidies in. In Wallonië werden de woonpremies in 2016 vervangen door een ander systeem: huisvestingsinspectie of habitatinspectie. Is de woonbonus volledig gestorven en begraven? We zetten alles voor je op een rij.

De woonbonus: een uitdovend fiscaal voordeel

Als het woonbonussysteem (een of andere vorm) nog bestaat, worden er nog steeds fiscale prikkels toegekend aan hypotheekleningen voor eigen gebruik.

Belastingheffing op hypotheken was vroeger een federale aangelegenheid. In alle regio’s worden fiscale prikkels berekend aan de hand van een brede belastingkorf: huisvestingssubsidies. Maar sinds medio 2014 valt de belasting op hypotheekleningen onder de jurisdictie van de regio, en nu past elke regio zijn eigen regels toe.

In Vlaanderen vervallen de woonpremies per 1 januari 2020. In plaats daarvan verlaagt u het inschrijfgeld dat u moet betalen bij het kopen van een huis. In Brussel werd de woonbonus op 1 januari 2017 afgeschaft en vervangen door een hogere vrijstelling van registratiebelasting. Wallonië heeft begin 2016 een nieuw systeem ingevoerd: huisinspectie.

Als het woonbonussysteem (een of andere vorm) nog bestaat, worden er nog steeds fiscale prikkels toegekend aan hypotheekleningen voor eigen gebruik.

 De federale overheid behoudt ook het gezag over “andere” huizen, te verhuren huizen of tweede huizen. Daar kunt u federale belastingvermindering krijgen van langetermijnsparen of kredietrente.

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor woonpremies?

Om in aanmerking te komen voor een woonbonus of huisvestingscontrole, moet een hypotheek:

  • Gegarandeerd door inschrijving bij het hypotheekkantoor: de zogenaamde hypotheekregistratie
  • Wordt gebruikt om huizen te verwerven of te behouden in België en enkel in Wallonië
  • Minstens tien jaar

Wat kunt u allemaal inbrengen bij de woonbonus?

Naast het aflossen van de hypotheek kunt u ook de verzekeringspremie voor de verzekering van het openstaande saldo van de hypotheekgarantie aftrekken om de lening terug te betalen. Maar in de meeste gevallen is de woonbonusmand volledig gevuld met aflossing en rente van de hypotheeklening en kun je de premies van de schuldsaldoverzekering niet fiscaal gebruiken.

Alleen voor woonleningen die voor eind 2019 zijn aangegaan, kan je, als je nog in aanmerking komt voor een woonbonus, het eerste jaar belastingvermindering maximaliseren door de schuldsaldoverzekering in één keer en volledig te betalen. Er zijn echter redenen om de assurantiebelasting over het openstaande saldo niet in te houden.

huis te koop berchem

https://be.propenda.com